ADL Uluslararası Belgelendirme ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi
CE Belgesi Nedir Nasıl Alınır?  
VEGAN Belgesi Nedir Nasıl Alınır?  
ISO 27001 Belgesi Nedir Nasıl Alınır?  
ISO 45001 Belgesi Nedir Nasıl Alınır?  

ISO 9001 Nedir Nasıl Alınır?

ISO 9001 Örnek Dokümanlar

No Dokuman İndir
1) ISO 9001 2015 Ornek Kalite Politikasi indir
2) ISO 9001 2015 Ornek Yonetim Sistemleri El Kitabi indir
3) ISO 9001 2015 Risk Analiz Prosedur Ornegi indir
4) ISO 9001 2015 Uretim Is Emri Formu indir
ISO 9001 Dokümanlarının devamı için bakınız: iso 9001 türkçe pdf

En Çok Sorulan ISO 9001 Belgesi Soruları

ISO 9001:2015 kalite yönetim sistemi hakkında sık sorulan sorular ve yanıtları.

ISO 9001:2015, kuruluşunuzda yapılan tüm işlerin müşteri memnuniyetini artırmak ve korumak amacıyla iso 9001 standartında istendiği biçimde, dokümante edilerek yazılı bilgi haline getirilmesi, yapılan her işin (proses ve süreçler) yazılı olarak tanımlanması, risk ve fırsatların yönetilmesi, değişiklik ihtiyaçlarının planlanması, her bölüm için hedefler konulması, yılda en az bir kez iç denetimler ile kuruluşun kontrol edilmesi ve her dönem sonunda yıllık gözden geçirme toplantılarıyla alınacak kararların uygulanarak firmanın sürekli iyileştirilmesidir.

ISO 9001 ile ilgili aşağıda yer alan bilgiler geçmiş zaman içerisinde müşterilerimiz ile yaptığımız yüzlerce görüşme sırasında iso 9001 hakkında en sık sorulan sorular ve cevaplarından derlenerek hazırlanmıştır. Böylece iso 9001 KYS hakkında hiç bilgisi olmayanların konuyu anlayabilmeleri ve konu hakkında zaten tecrübeli olan okuyucuların da bilgi sahibi olması hedeflenmiştir.

Avrupa Birliği (AB) direktifleri kapsamında ülkemizde faaliyet gösteren firmaların kalite belgelerine sahip olması ve dış ülkelerdeki firmalar ile ticaretlerinde kalite kayıtlarını sunmaları beklenmektedir.

Bu mantık çerçevesinde hazırlanan soru ve yanıtlar, ISO 9001:2015 belgesine dair konular zaman içerisinde temel düzeyden orta seviyelere doğru güncellenerek devam edecektir.

ISO 9001 Nedir?

Kalite yönetim sistemiyse aslında kaliteli yönetim sistemi demektir. Bunu biraz daha açarsak kuruluşun kaliteli bir şekilde yönetilmesi demektir. Bu kalitenin nasıl sağlanacağına dair yol ve yöntemler ISO tarafından yayınlanan, ISO 9001: 2015 standardında maddeler halinde açıklanmıştır.

ISO 9001 standartı nedir ne işe yarar?

Bu tanımı yapabilmek için öncelikle standard nedir? sorusunu yanıtlamak gerekir. Standard tüm Dünya'da özellikle ölçülebilir durumları eşitlemek belirli bir norm ya da gerekliliği belirtmek amacıyla kullanılan, belirli boyutlarda, belirli bir tipe uygun olarak yapılmış ya da ayrılmış olan belirli ölçülere, yasaya, kullanıma uygun olan demektir. Standard günlük yaşantımızda sıklıkla kullanıldığımız aktif bir kelimedir.

Çünkü bunun standard minimum bir ölçüsü bulunmaktadır. Benzer durum pencereler içinde geçerlidir. Bunların standard ölçülerde olması gerekir. Evlerin kapıları standart ölçülerdedir. Farklı bir örnek kamu kuruluşlarının çalışma iş standartıdır.

Örneğin sabah mesai tüm kamu kurum ve kuruluşlarında 08:30'da başlar akşam 17:30'da biter gibi. Bakın burada dikkat edilirse özel firmalarda çalışma saatleri değişebilmektedir. Çünkü her kuruluş kendisine özgü çalışma saatleri standartlarını belirlemektedir. Ancak bu standart belirlemenin yasalar ile müsaade edilen çalışma sürelerinin dışına çıkmadığına dikkat edin. Şimdi bu tanım çerçevesinde asıl sorumuza geçebiliriz.

ISO 9001 Standartı nedir?

Yukarıdaki standard tanımı sanıyorum hafızanızda ortalama bir iso 9001 standartı şeması ortaya çıkarmaya başladı. ISO'nun kurulma hedefi çeşitli ülkelerde, çeşitli sektörlerde [endüstri kollarında] uygulanan farklı yönetim uygulamalarını ortak bir dizi kural ile aynı çerçeve içine alarak tüm Dünya'da kuruluşların bu ortak yönetim yapısı üzerinde faaliyet göstermesini sağlamaktı.

Yol haritasıdır diyorum çünkü iso 9001 belgesi almak isteyenler de dahil bir kalite yönetim sistemi uygulamak isteyen her büyüklükteki kuruluş için kurumsallığa giden haritada bu standard işletmelere yol gösterici olacaktır. Zaten standartın çok yerinde daha çok şirketinizden istenen yapı belirtilirken nasıl yapılacağı [aksine bir madde yoksa] kuruluşun görüşüne bırakılır.

Tüm dünyada kuruluşların hepsi farklı yol ve metotlar benimsemek yerine ortak bir yönetim çerçevesi sunan ISO 9001: 2015 standardını belirlemişlerdir. Üzerinde biraz düşünebilirsek aslında ne kadar mantıklı ve akıllıca olduğunu anlayabileceğimizi düşünüyorum.

Kalite yönetim sistemi ne demek?

Kalite yönetim sistemi, adı üstünde kaliteyi sabit tutabilmek ve yönetmek amacıyla iso 9001 standartının gereklerine uygun olarak kendi kuruluşumuza uygun bir standard oluşturmaktır. Aslında biz ne yapıyoruz?

Yıllardır tarifini yazmadığımız işimizin tarifini yazılı bilgiye çeviriyoruz. Burada yazı dediğimizde aklınıza kalem, kağıt ikilisi gelmesin. Bu yazma eylemi tümüyle DİJİTAL olarak gerçekleştirilebilir. Bilginin sabitlenmesi amaç için yeterlidir.

Şu iso 9001'in yanında : işaretinden sonra gelen 2015 ne anlama geliyor?

Bu sadece iso 9001 kalite yönetim sisteminde değil iso belgelerinde kullanılan versiyon yılıdır. Yani standardın en son GÜNCELLEME yapıldığı tarihi belirtir. Örneğin 2015 iso 9001 belgeleri için yayınlanmış son iso 9001 standartının en son 2015 yılında revize edildiğini yani güncellendiği gösteren yıl ifadesidir.

ISO 9001'in en güncel ve yeni revizyonu 2015 yılında yayınlanan ISO 9001:2015 standartıdır.

ISO 9001 Nasıl Alınır?

Bu aşamada en çok kafa karıştıran kuruluşların genellikle iso 9001:2015 standartından önce iso belgeleriyle tanışmalarından kaynaklanıyor. Firmaların iso 9001 ile tanışmaları ya bir kamu ihalesine katılmak veya ihracat yapmak istedikleri firmanın iso belgesi talep etmesiyle başlıyor.

Bu aşamadan sonra işletmeler önce iso 9001 nedir nasıl alınır araştırmasına giriyorlar. Bu süreçte fiyat teklifleri alınıyor ve bir danışmanlık veya belgelendirme firmasının sürece dahil olmasıyla süreç bir yönüyle sonraki aşamaya geçerek devam ediyor.

Akreditasyon kurumlarına belgelendirme yetkisini kim veriyor?

Bu aşamayı özetledikten sonra bizi ilgilendiren 'ISO 9001 belgesini nasıl alıyoruz?' sorusunun yanıtına devam edelim. İşin doğrusu öncelikle kuruluşların iso 9001 kalite yönetim sistemini firmalarında kurmaları ve uygulamaları gerekiyor.

ISO 9001 Kalite yönetim sistemi nasıl kurulur?

ISO 9001 kalite yönetim sistemini uygulamak için nasıl uygulanacağını anlatan iso 9001 standartını almalısınız. TSE'nin standard arama sayfasından [kaynak] iso 9001 standartını [siteye üye olduktan sonra] sepete ekleyerek satın alıyorsunuz. Bu standard iso 9001'in asıl kaynağı, işin kitabıdır. Birde iso 9002 mevcut. ISO 9002 size iso 9001'in nasıl kurulacağını açıklayan kılavuz standard olarak geçiyor.

Eğer standartı okuduğunuz halde hiçbir şey anlamadım yapamıyorum derseniz o halde iso 9001 eğitimi alarak başlayabilirsiniz. Eğitim size yeterli gelmediyse ve zamanınız yoksa bu durumda sizin yerinize kuruluşta iso 9001 yönetim sistemini kurmak [yönlendirmek] üzere bir danışmanlık firmasıyla anlaşabilirsiniz.

Geçmiş deneyimlerimize dayanarak çok net bildiğim bilgiye dayanarak söyleyebilirim ki; gerçekten olması gerektiği gibi tüm yönleriyle iso 9001 yönetim sistemini benimseyerek [içselleştirerek] uygulayıp da başarısız olan firma sayısı neredeyse yok denecek kadar azdır.

Peki siz nasıl iso 9001 veriyorsunuz?

Biz firma olarak bize başvuruda bulunan firmalara öncelikle ücretsiz olarak hazırlanması gereken iso 9001 örnek yönetim sistemini size 3 - 6 ay ücretsiz üyelik sağlayarak veriyoruz. Kuruluş bu verdiğimiz yapı ve örneklere uygun olarak kendi yönetim sistemlerini süreç içerisinde kurabiliyor ve uygulayabiliyor. Gerektiğinde yol göstermek adına size telefonla destek sağlıyoruz.

Bireysel olarak iso 9001:2015 alınabilir mi?

Hayır, iso 9001 sadece vergi levhası sahibi işletmelere verilmekte olup bireylere verilmez. Buna rağmen bize en çok sorulan sorulardan birisi bireysel iso 9001 sertifikası almak için yapılması gerekenlerdir. Bu isteğin temel nedeni, kişilerin iş başvuruları sırasında kendilerinden talep edilen, iso 9001 eğitim sertifikalarıdır. İç denetçi sertifikası, temel eğitim katılım sertifikaları bireylere verilmekte olup burada talep edilen belge eğitim katılım veya iç tetkikçi sertifikalarıdır.

Bu aşamada en rahat ve hızlı iso 9001 belgesinin fiyatını öğrenmeniz amacıyla iso 9001 fiyat teklif formunu hazırladık. Fiyat teklif formunu doldurarak kısa sürede teklif sonucunu mail adresinize alabilirsiniz.

Daha hızlı bir çözüm istiyorsanız doğrudan 0541 678 36 19 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

ISO 9001 Kalite yönetim sisteminin amacı nedir?

ISO 9001 kalite yönetim sisteminin temel hedefi müşteri memnuniyetini sağlamak ve sürdürmektir. ISO 9001 ölçüm analiz ve etkinlik değerlendirmesinde nihai sonucu müşterilerin bizim hakkımızda hissettikleriyle ölçebiliyoruz.

ISO 9001 Süreci Nasıl İşliyor?

Müşteri odaklılık yak­laşımının sonucu olarak bunu prensip edinen ve daha önem­lisi gerçeğe dönüştürebilen firmaların kazançlı büyüme, pazar pa­yında ve müşteri bağlılığında yükselme gibi stratejik hedefleri­ne ulaşmada daha başarılı olduğunu söylemek mümkündür.

ISO 9001 Belgesi alırken alınması gereken eğitimler nelerdir?

Kuruluşların ISO 9001 hazırlık sürecinde alınması gereken bazı eğitimler bulunmaktadır.

ISO 9001:2015 Nedir?

ISO 9001:2015; 2008 versiyonunun yenilenmiş (revize-değiştirilmiş) yeni sistemidir.

2017 yılına kadar mevcut belgeler geçerlidir. Bu zaman zarfında tüm ISO 9001 belgeleri değiştirilmiş olacaktır. ISO 9001:2015 revizyonu detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

ISO 9001 belgeniz yenileneceğinde firmanız ile iletişime geçilecektir.

ISO 9001 Belgesi almak için yapılması gerekenler nelerdir?

ISO 9001 belgesi almak için ilk yapılması gereken öncelikle bizim gibi farklı firmalardan teklifler almanız gerekmektedir. Burada süreçte size eşlik edecek firma seçimi önemlidir.

Bunun için ISO danışmanlık ve eğitim hizmeti vermekte olan birkaç firma tespit edilerek görüşme yapılır.

"ISO 9001 belgesi almak fiyat olarak" pahalı değildir.

Tabi yıllık ara denetim rakamları da görüşülüp sözleşme ve başvuru formuna eklenmelidir.

Yıllık ara denetim nedir?

Tüm ISO kalite belgeleri ÜÇ yıllık geçerlilik süresiyle verilmektedir. Ancak her yıl ara tetkikler yapılarak yenilenmesi gerekir.

Kalite belgelerinin verilip daha sonra firmanın hiçbir denetime tabi olmadan 3 yıl belgelerini kullanması mantıklı olmazdı.

Dolayısı ile eski dönemde yılda 2 kez yapılan ara denetimler yılda 1 kez yapılarak devam etmektedir.

3 YIL Sonunda belge yenileniyor mu? Sıfırdan belge alıyormuşuz gibi mi fiyatlanıyor?

Hayır eğer 3 yıl boyunca düzenli ve sorunsuz olarak ara denetim tutarlarını ödemişseniz ve ara denetimlerde problem olabilecek büyük sıkıntılar (sizden kaynaklı) olmamışsa 3 yıl sona erdiğinde ara denetim tutarına yakın bir bedelle belgenizi yeniden alabilirsiniz.

İkincisi ise uygulama klasörüdür. Belgelendirme firmaları bu dosyalar üzerinden denetim yaparak sizi tetkik edebilirken eğer dosyalarınız yok ise doğal olarak sizi denetlemeleri mümkün olamayacaktır.

Aksi takdirde her şeyi yalnızca para için yapan patron durumuna düşer ve çalışanların "Patrondan kurtulma sanatını" icra etmeye başlamalarına sebep olursunuz.

Şirketiniz büyüdükçe daha fazla çözüm üretmek zorunda kalacağınızı bu yüzden ISO belgesi almakla kalmayıp entegrasyon süreç zamanlamasının doğru yapılmasını önermekteyim.

Küçük firma olarak sektöre giriş yapan firma yöneticilerinin en azından başarıyı örnekleme modeli seçip buna adapte olmaları olmazsa olmaz bir kuraldır. Bugünün başarılı firmaları ve yöneticilerinin yol ve yöntemlerini iyi özümsemeleri gerekmekte ve kendi kişiliklerini belki biraz tiyatral gayret ile ortaya çıkmaya ikna etmeleri zorunludur. Bir kitapta anlatılan yarım asırlık hayat tecrübelerini hızlıca edinebilmenin en mükemmel yolu o kitabı okumak ve okumakla kalmayıp icraata geçirmektir. Bu ve bunun gibi kitaplar içerisinden kaliteli olanlar seçilerek hareket edilmelidir.

Yeni fikirler yeni ufuklara yelken açmanızı sağlar. Çalışanlarınızın fikirlerine önem verin. Düşünce ve önerilerini size iletmeleri için "öneri şikayet kutuları" oluşturun. Yada özel bir mail adresi tanımlayın. Size kazanç sağlayan önerileri ödüllendirin! Sadece dışarıya değil asıl başarıyı içeriye yaptığınız yatırımlar getirir.

Kalite Yönetim Sistemi İle Nasıl Başarılı Oluruz?

ISO 9001 kalite yönetim sistemi ile başarılı olabilmek için düzgün bir sistem yapısı oluşturmak, işlevsel olmasına dikkat etmek ve herkesin uygulamakta olduğu sisteme hiç kimsenin uygulamadığı yöntemler ekleyerek sürekli geliştirmeye katkıda bulunmak ISO 9001 kalite yönetim sistemi ile maksimum fayda elde edilebilir.

WhatsApp