ISO Belgesi Nedir Nasıl Alınır?
En Çok Sorulan ISO Belgesi Soruları
ISO kalite belgeleriyle ilgili sık sorulan sorular ve yanıtları.
ISO belgesi; iso 9001 kalite yönetim sistemi, iso 14001 çevre yönetim sistemi, iso 27001 bilgi güvenliği yönetim sistemi, iso 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi, iso 45001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi gibi ISO standartları şartlarının sağlandığı gösteren yazılı sertifikadır.
Bu kısa bilgiden sonra iso belgesi nasıl alınır bunu açıklayalım. Bunun için öncelikle hangi iso belgesini almak istediğinizi belirlemeniz yararlı olacaktır. Eğer hangi belgenin ne işe yaradığını bilmiyorsanız bize ulaşarak iso belgeleri ve kapsamları hakkında hızlıca bilgi edinebilirsiniz.
Pek çok sayıda etken olmakla birlikte iso belgesi fiyatı verildiği akredite kuruluşa, standarda, verilen hizmetlere bağlı olarak değişebilmektedir. Fiyat ile ilgili en doğru bilgiyi 0541 678 36 19 - 0546 678 36 19 - 0553 205 39 41 numaralı telefonlardan bizi arayarak, info@adlbelge.com adresine e-mail ile talepte bulunanarak ve https://adlbelge.com/webform/belgelendirme-fiyat-teklif-formu sayfamızda yer alan belgelendirme fiyat teklif formunu doldurarak hızlı biçimde ücretler hakkında bilgi ve kurumsal fiyat teklifi alabilirsiniz.
Girişte kaldığımız iso belgesi nedir sorununa dair bilinmesi gereken önemli husus, bu belgenin aslında tapu, ehliyet, nüfuz cüzdanı statüsündeki belge değil, gönüllülük ve standart gereklerine uyum ile alınan bir kalite sertifikası olmasıdır.
Sıralamak gerekirse iso belgesi alırken;
1) Hangi belge(lerin) alınacağına karar vermek,
2) Bu belgeler hakkında bilgi toplamak,
3) Çeşitli iso belgesi veren firmalar üzerinde fiyat teklifleri almak,
4) Alınan fiyat teklifleri araştırma sonrasında kuruluşa karar vermek,
5) Çalışılacak firmadan iso belgelendirme sürecinde destek almaktır. Bu giriş adımları sonrasın firmamız sizi iso belgesi alım süreçlerinde yönlendirecektir.
ISO Belgesi Nedir Ne İşe Yarar?
ISO belgesi sadece sertifika olarak kullanılacak bir belge olmasa da standardı uygulayıp bir kalite yönetim sistemine sahip olmanız ve müşterilerinize sunarak prestij elde etmenize olanak sağlar. Ayrıca pek çok kamu kurum ve kuruluşu ile özel firmalar sizden bu sertifikaya sahip olmanızı ve uygulamanızı görmek istemektedirler.
15 yıldır adl belge olarak kurum standartları konusunda kuruluşları iso belgesi hakkında bilgilendirmek, destek olmak ve danışmanlık verme konularında faaliyet gösteriyoruz. Bu on beş yıllık sürecin başlarında iso denildiğinde bugünkü iso 9001 yerine "İstanbul Sanayi Odası" anlaşılmaktaydı. Kamu kuruluşları çok eski dönemlerden günümüze sertifikasyon işlemlerini merkezi kamu kuruluşları üzerinden yürütmekteydiler. Aslında iso 9001 ilk çıkarken revize ne demek en iyi bilen firmaların tecrübeleri geliştirilerek hazırlanmıştır. Elbette o yıllar tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş ve lojistik süreçlerinin standardizasyonu zorunlu kıldığı dönemlerdi.
Bugün aslında standard ve iso belgesi alım süreçlerinde piramit yapısı içerisinde şekillenmişlerdir. Piramidin en tepesinde kurum standartlarını geliştiren iso bulunurken, yapının ortasında akreditasyon kuruluşları, altın hemen üstünde belgelendirme firmaları ve piramidin en altında ise danışmanlık firmaları yer almaktadır.
Adl danışmanlık olarak pdf formatında hazırladığımız dokümanları word Türkçe olarak hazırladık ve iso belgesi alım sürecine ek destek sağladık.
Bugün kurum standartlarını geliştirmek ülkemizde tse 'nin katılımıyla belge süreçlerinde gerekli sorgulama, standardların Türkçeye çevrilmesi gibi konularda tse tek yetkili kurumdur.
Bugün çok sayıda kuruluş belge denildiğinde ilk olarak artık ıso 9001 'den söz edildiğini tahmin edebilmektedir. Artık iso nedir diye sorduğumuzda hemen hemen tüm kurumlar ve kurum çalışanları iso 9001 belgesi üzerinde konuşulduğunun gayet farkında.
Ancak halen iso belgesi denildiğinde diğer belgeler ve standartlar kafa karıştırıcı olabiliyor. Peki bu durumda iso belgesi nedir önce bunu ele alalım.
ISO Belgesi Nedir?
Kalite belgesi kelime grubuyla ifade edilen iso belgesinin aslında kalite yönetim sistemlerinin denetlenmiş ve belgelendirilip basılmış sertifikasıdır. Tabi buradaki kalite nedir ne değildir iyi anlamak lazım. Zira kalite müşteri isteklerinin kar getirecek şekilde tatmin edilmesi ve sürdürülebilir olması, sürekli iyileştirilmesi amacıyla yol ve yöntemlerin kalite standartlarına bağlı kalınarak dokümante edilmesidir.
Bu dokümanların nasıl olduğunu linke tıklayarak öğrenebilirsiniz. (Dokümanların bazıları pdf bir kısmı word kalanları ise excel formatında olup sadece bilgi vermek amaçlıdır.)
Aslında esas soru kuruluşun hangi aşamalarının dokümante edileceğidir. Aslında iso takip çizelgesi hazırlamak gerekseydi bu tüm süreçlerin dahil edilmesi gereken bir çizelge olurdu.
Genellikle iso belgesi ile bağdaştırılan sonraki aşama ıso 9001 nedir oluyor. ISO 9001 aslında kalite yönetim sistemidir. Diğer sistemler aşağıda göreceğiniz üzere iso 9001:2015 dahil olmak üzere tüm diğer standartları da açıklamaktadır. Diğer sistemlerde kalite yönetim sistemi ifadesinin başına ilgili iso standartının açılımı gelmektedir.
TURKAK ülkemizde en önde gelen kamu sertifikasyon kurumudur. Açılımı "Türk Akreditasyon Kurumu" olan TURKAK iso belgesine onay vererek geçerliliğini tse belge sorgulama yapmak yerine (iso belgeleri için) iso belgesi alan firmalara güven vermektedir.
Bu sürecin hızlandığı ilk dönemde en çok kalite belgesi talep eden firmalar sektöründe hızlı gelişimine önderlik yapan catering firmaları olmuştur. Öyle ki on yıl kadar öncesinde catering firmaları daha fazla müşteriye ulaşmak ve kamu kuruluşlarında ihale hakkın kazanabilmek amacıyla iso belgesi almak için yarış eder duruma geldiler. Bu süreç doğal olarak ıso 14001 ikinci olmak üzere pek çok firmanın almak için gayret gösterdiği bir dönemi de beraberinde getirdi.
Eğer iso belgesi hakkında araştırma yaparken bu sayfamıza geldiyseniz yeri gelmişken iso açılımı ne anlama geliyor açıklayalım; iso İngilizce de; "International Organization for Standardization", Türkçe de ise "Uluslararası Standardlar Organizasyonu" anlamına gelmektedir. Aslında iso uluslararası, üyeleri ülkeler olan organizasyon yapısında bir kurumdur.
Konu hakkında edineceğiniz bilgilerin sıralaması önem arz ediyorsa önce standart ne demek yazımız ile başlamanızı öneririm. Diğer (revize nedir, kalite ne demek) gibi detaylı konulara makaleler sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Kalite sistem standart yapıları her 5 yılda periyodik planlı revize işlemine tabi tutulmaktadırlar. Kuruluşların kalite yönetim sistemleri gereklerini sağlayarak almaları gereken ilk iso belgesi, iso9001 olmaktadır.
ISO 9001 belgesi son olarak en iso 9001 2015 olarak revize edilmiştir. Bu iso 9001 kalite yönetim sistemi ile aynı şeyi ifade eder. Tek fark sonunda yer alan 2015 yılıdır. Bu en sonra revizyon yapılan seneyi göstermektedir. Kalite yönetim sistemi kurumsallaşmak için kullanabileceğiniz özel bir standarttır.
(Adl hakkında bilgi: Adl Belge ilk kurulduğunda en çok aldığımız soru adl ne demek oldu. Öncelikle belirtmek isterim ki "Adl Belge" olarak istanbul pendik ilçesinde kurulduk ve bugüne kadar da pek adres değiştirmedik. Aynı adres içerisinde kalmayı tercih ettik. Çeşitli il ve ilçe eğitim müdürlüğü için çalışma yaptık. "Adl" adaletle hükmeden anlamına geliyor.)
ISO Belgesi ne demek?
ISO standartlarının belgelendirildiğinde kuruluşlara verilen sertifikadır. Böyle bir özel tanım olmamakla birlikte ISO tarafından geliştirilen tüm standartlar ve bunlar için alınan sertifikaları genelleyerek anlatmaya çalışmak amacıyla üretilen kelime grubudur.
Bugün çoğunlukla iso belgesi almak istiyorum diyen birinin aslında belirtmeye çalıştığı şey; tam olarak ne olduğunu ve ne şekilde elde edildiği bilinmeyen ama bir yerlerde görülmüş olan bir kaç belgenin bir arada alınmak istemesidir. Çoğunlukla kastedilen ISO 9001 olmaktadır. İşin defaatle neticesini belirtir. Bu kaliteli matbaa kağıdına basılan evrakı anlatmada daha çok tercih edilmektedir. Çoğu zaman iso belgesiyle ilk tanışma evrak, doküman boyutunda olduğundan böyle bir isim aldığı sanılıyor.
ISO Belgeleri Nelerdir?
ISO 9001 Belgesi
ISO 9001 belgesi hemen hemen diğer tüm standardların temel yapısını oluşturur. Kendisi dışında kalan yönetim sistemlerinin temelidir. Diğer sistemler çoğunlukla ve özellikle 2015 revizyonlarından sonra iso 9001 standartıyla, aynı (operasyonel faaliyetler dışında) sıralamaya kavuşmuştur. ISO 9001 standartının amacı, uluslararası bağlamda tüm kuruluşların kendi standardlarını oluşturarak (müşteri memnuniyeti odaklı) belirgin kalite seviyesine ulaşmaları, sürekli iyileştirmeleri ve bu süreçleri kalıcı alışkanlıklara dönüştürebilmeleridir.
ISO 9001 kalite yönetimi tamamen bir sistemdir. Kuralları yol ve yöntemleri vardır. Bu kurallar kuruluşun kendi kurallarını yol ve yöntemlerini (prosedürler gibi) oluşturmaları için liderlik etmektedir. Aslında daha yalın ifade ile herhangi bir işletmenin nasıl yönetilmesi gerektiğine dair kanıtlanmış verileri tüm firmalar ile paylaşır.
Müşterileri nasıl memnun edebiliriz?, Problemler nasıl başa çıkabilir ve üstesinden gelebiliriz? gibi soruların yanıtları için işletmelere yol göstermektedir. Bu standart aslında teknik bir "Yemek Tarifi" gibidir. İşletme yönetimini en iyişekilde nasıl uygulayabileceğiniz konusunda size yol gösterecektir. Kuruluşa başarının anahtar formülünü sunar. ISO 9001 kalite yönetim sistemini gerektiği gibi tüm çalışanların katılımıyla uyguladığı halde başarısız olan firma sayısı yok denecek kadar azdır.
Tabi bu sadece iso 9001 belgesi almak ile olacak iş değildir. ISO 9001 belgesi çoğunlukla ihalelere katılabilmek ya da müşterilere sunabilmek amacıyla alınıyor olsada aslında bu durum ehliyet örneğine benzemektedir. Ehliyetinizi alabilirsiniz ancak araç sürebilmek için mutlaka araç sürmeyide öğrenmeniz gerekir. Burada ki temel mantık da aynı duruma işaret etmektedir. Tamam ehliyetinizi de almanız gerekli mutlaka ama araç kullanmanın keyfini (burada iso 9001 uygulanmasından söz ediyoruz) aldığınızda gerçekten neden bunu daha önceden uygulamadığınız konusunda üzülebilirsiniz.
ISO 9001 kalite yönetim sisteminin halen geçerli 2015 revizyonu yayınlanmıştır.
ISO 22000 Belgesi
ISO 22000 belgesi buraya kadar yazılanları okuduysanız aslında gıda ve gıdaya bağlı sektörlerin uyguladığı gıda güvenliği yönetim sistemidir. ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi kalite belgeleri, (açık adından da anlaşıldığı gibi gıda veya gıdayla ilgili firmaların sahip olduğu tüketicilere güvenli gıda ulaştırmak için izlenebilirlik ve tam gıda üretim proseslerinde tarladan çatala tam hakimiyet sağlamak amacıyla alınan iso belgeleridir.) 2018 revizyonu yayınlandı.
ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin uygulamaya geçmekte olan sürümü 2018 versiyonu olup geçiş süreçleri konusunda çalıştığınız belgelendirme firması gerekli bilgiyi zamanı geldiğinde sizlerle paylaşacaktır.
HACCP Nedir?
"Hazard Critical Control Points" kelimelerinin ilk harflerinden oluşan ve anlamı "Tehlikeli Kritik Noktaların Kontrolü" olan kısaltma yani "HACCP" demektir. HACCP önceden ayrıca bir belge olarak verilmekte olan proses yapısıydı. Ancak ISO 22000 revizyonlarıyla birlikte artık haccp belgesi verilmiyor olsa da iso 22000 standartı içerisindeki operasyonel uygulamalar da yoğun çekilde kullanılmaktadır. Hatta iso 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi uygulamalarının neredeyse temel yapısına işaret etmektedir.
ISO 14001 Belgesi
ISO 14001 belgesi işletmenizin çevre ile ilgili tüm detaylarını yönetmek için geliştirilmiş ve iso 14001 çrevre yönetim sistemi standartını uyguluyor olduğunuz onaylandığında alabileceğiniz bir kalite sertifikasıdır. ISO 14001 çevre yönetim sistemi kalite belgesi, (firmaların çevre ile ilgili etkileşimlerini düzenleyen, atık yönetim sistemi gibi alt yapıları uygulanabilir kılan kalite yönetm sistemidir. Amacı firmanın faaliyetleri sırasında çevresel etkilerini takip altında tutmaktır.) 2015 revizyonu yayındadır.
Bizim atığımız yok denilse dahi mutlaka her kuruluşun çevreyle bir bağı olduğu gerçeği yadsınamaz. Evsel atıklar, araçlardan damlayan motor yağları, egzos emisyon oranları, çevreye verdiğiniz ses, titreşim, toz gibi etkenler bir yönüyle işletmenizin de içeriisnde faaliyetlerini sürdürdüğü doğal fanus alanını etkilemektedir. Bununla birlikte siz işletme olarak en az atıkla üretim yapıyor olsanız da ürünlerin yaşam döngüsü iso 14001 için önemli ve dikkate değer bir kavramdır.
ISO 14001 standardı 2015 revizyonuyla yayınlanmıştır.
Yaşam Döngüsü Nedir?
Üretilen her ürünün bir kullanım ömrü bulunmaktadır. peki ürettiğiniz ürünlerin yaşamı son bulduğunda ne olacaktır? Bir şekilde yaşam döngüsü sonlanan tüm ürünler çevreye karışmaktadır. Bu nedenle iso 14001 standartı her ürünün doğduğu ilk an olan satın alma ve ham madde aşamasından öldüğü son ana kadar izlenmesini ve atığa dönüştüğünde yapılacakların tanımlanması talep etmektedir. Ancak bu pek çok durumda mümkün olmadığından en azından kullanıcıların ürünün ömrü tamamlandığında yapması gerekenlerin kullanım kılavuzunda belirtilmesi gerekmektedir.
Büyük firmaların eskisini getir yenisini götür kampanyalarıyla yapmaya çalıştıkları sürecin de yaşam döngüsü biten ürünleri kurtarmak ve çevreyi korumak olduğunu varsayabiliriz.
ISO 27001 Belgesi
ISO 27001 belgesi bilgi güvenliğinin sağlanması ve sonrasında denetimlerden başarıyla geçilmesinin göstergesi olarak verilen sertifikadır. Bilgi güvenliği yönetim sistem kalite belgeleri, (kurum ve kuruluşlarda işletmelerin kendi bilgilerinin ve müşteri bilgilerinin güvenle saklanması ve nakledilmesi konularında gerekli bilgi güvenliği tanımlarını yaparak alınacak tedbirlerin uygulandığı kalite yönetim sistemi belgeleridir.) Son güncelleme ile birlikte ISO 27001: 2022 revizyonu yayındadır.
ISO 27001 bilgi güvenliği yönetim sistemi, kuruluşlarda bulunan, işlere ait bilgiler, muhasebe kayıtları, insan kaynaklarına ait kayıtlar, bilgi işlem veritabanları, erişimler, müşteri ve tedarikçi bilgileri, teklifler, maliyet raporları, araştırmalar, gizli toplantılar, çalışanların sahip olduğu bilgiler gibi tüm bilgiler ve bu bilgilerin tutulduğu fiziksel cihaz ve alanların (hard disk, server, sunucu, dosyalar, arşiv) belirlenmesi ve erişimlerinin, bütünlüklerinin korunması için gerekliliklerin yerine getirilmesi amacıyla yayınlanmış bilgi güvenliği "kısaca bgys" standartıdır.
ISO 45001 Belgesi
ISO 45001 belgesi ohsas yerine geliştirilmiş detaylı ve diğer yönetim sistemleriyle tam entegre olabilen modenizasyona tabi tutulmuş bir yönetim sistemidir. Aslında konuyu daha pratik yoldan anlayabilmek için şöyle düşünebiliriz; iso 9001 yapısını biliyorsanız bunun iş sağlığı ve güvenliği şart proses ve yasal gerekliliklerinin tanımladığını düşünün. Neredeyse tam olarak ISO 45001 bunu sağlayacaktır.
ISO 45001 standardı; iş ve iş sağlığı, güvenli çalışma koşulları ve personel güvenliğinin (kişisel koruyucu kıyafet ve ekipmanlar) sağlanması adına bir dizi kuralarr ve uygunlama bütünlüğüdür.
ISO 45001 belgesi 2018 versiyonuyla yayınlanmıştır.
ISO 10002 Belgesi
ISO 10002 belgesi müşteri şikayetlerini kontrol etmek yönetmek amacıyla yayınlanmış müşteri memnuniyeti yönetim sistemidir. ISO 10002 müşteri memnuniyeti yönetim sistemi standartı adından da kolayca anlaşılabildiği üzere müşteri şikayetlerini takip etmek, kontrol altına almak, çözüme ulaştırmak ve özetle müşteri ilişkilerini olumlu yönde geliştirmek amacıyla uygulanan kalite belgeleridir.) ISO 10002 standartının 2018 revizyonu yeni yayınlanmıştır.
ISO 13485 Belgesi
ISO 13485 belgesi medikal ürün, cihaz ve ekipman üretimi ve satışı gerçekleştiren firmalara verilmekte olan, aslında iso 9001 standartına ek medikal ürün, ekipman ve cihazlar için yasal şartları ve özel gereksinimleride içeren kalite yönetim sistemi belgesidir. Pandemi döneminde bu belgeye talep artmış olup sonrasında ilgi normal seviyeye gerilemiştir.
ISO 16949 Belgesi
ISO 16949 belgesi otomotiv ve otomotiv yan sanayi için özel geliştirilmiş kalite yönetim sistemi belgesidir.
ISO 20000 Belgesi
ISO 20000 belgesi bilgi teknolojileri kalite yönetim sistemidir.
ISO 22301 Belgesi
ISO 22301 belgesi kuruluşların şimdi ve gelecekte ortaya çıkabilecek aksaklıklara karşı önceden gerekli tedbirleri alıp planlayarak işlerin aksamadan devam edebilmesi yani "İş Sürekliliği Kalite Yönetim Sistemi" belgesidir.
OHSAS 18001 Belgesi
OHSAS 18001 belgesi iş ve işçi güvenliği kalite belgeleri, (isg iş sağlığı ve güvenliği ile yakından alakalı olup işletmelerin, çalışan sayısına bakılmaksızın işyeri güvenliğini sağlamakla birlikte çalışan personelin yani işçi sağlığının da güvence altına alınması amacıyl uygulanması gereken kalite yönetim sistemidir. OHSAS olarak da bilinmekte olan bu belgeler ISO 9001 kalite belgesine entegre edilerek uyuglanabilirler.)
Bu standard hatalı şekilde iso ifadesiyle anılıyor olsada aslında doğrusu ohsas ifadesidir. Ancak artık iso 45001 ile birlikte yavaş yavaş yürürlükten kalkmaktadır. OHSAS 18001 belgeleri İngiltere standard enstitüsü tarafından geliştirilmiştir iso tarafından hazırlanan iş güvenliği yönetim sistemi ISO 45001 standardı olmuştur. 2018 revizyonu yayınlandı çevirisi TSE tarafından yayımlandı.
ISO Belgesi
ISO belgesi yukarıdaki ve bu sayfada yer almayan standartlar doğrultusunda hazırlanan sistemlerin denetlenip uygun görüldüğünde verilen belgelere genel olarak iso belgesi veya iso kalite belgesi denilmektedir. Herhangi bir kalite yönetim sistemini uyguluyor ve denetimlerinden başarıyla geçerek sertifika alıyorsanız bu iso kalite belgesi olmaktadır.
Dikkat edilirse tüm iso belgelerinin "Kalite" ifadesi taşıdığı fark edilecektir. Çünkü; tüm ISO standardlarının esas amacı kalite olgusunu geliştirmek ve kaliteyi olabildiğince stabil seviyelerde tutarak sürekli geliştirmektir. Kalite müşteri memnuniyetinin yakalanması ve sürekli iyileştirimesi için yapılan çalışmaların tümüdür.
ISO belgesi olarak ifade edilen belgeler ürünler için değil hizmetler için verilen sertifikalardır. Sertifikalar gönüllülük esasıyla alınan basılı evraklar olup yasal anlamda belge değildirler. Yasal geçerlilikleri akreditasyon konusu ile ölçülmektedir. Akredite iso belgeleri tüm dünyada geçerli belgeler olarak kabul görmektedirler.
ISO Kalite Belgesi
ISO 9001 kalite, ISO 22000 gıda, ISO 14001 çevre, ISO 27001 bilgi güvenliği, ISO 10002 müşteri (memnuniyet ve şikayet) yönetimi, ISO 45001 (eğitim ve belgesi verilmeye başlandı), OHSAS 18001 belgelerinin tamamına "ISO Kalite Belgesi" denilmektedir. ISO belgesi kavramıyla, ISO Standardı kelimesi çoğunlukla yanlış anlaşılmakta veya karıştırılmaktadır.
ISO Belgesi tüm dünyada verilmekte olan kalite belgelerinin genel kullanım adıdır. ISO belgesiyle anlatılmak istenen çoğu zaman ISO 9001 belgesi olmaktadır. Anlaşılması ve anlatılması kolay olduğundan bu ifadenin kullanımı resmi olarak bulunmasa da tercih edilmektedir. Anlam açısından bir eşleşme bulunmasa da bahse konu olan belge ISO 9001 olmaktadır.
ISO 9001 almak isteyen bir firma bu tabiri iso belgesi almak olarak anlatmayı tercih etmektedir. ISO belgeleri; ISO 'nun verdiği standard kodlarıyla birlikte adlandırılmaktadır. ISO 9001 belgelendirme süreçleri açıklarken iso belgesiyse sonuçta alınan basılı kalite belgesi sertifikasıdır.
ISO 9001:2015 geçiş ve uygulama konularında danışmanlık, destek ve eğitimleri için lütfen iletişime geçiniz.