Revize Ne Demek?
Revize ne demek diyerek sağlam birkaç sözlüğü incelediğimizde revize kelimesinin; yeniden ele almak, gözden geçirmek, kontrol etmek gibi anlamları taşıdığı görülmektedir.
Aslında tüm bu tanımlar revize ne demek ile ilgili olsa dahi burada dikkatlerden kaçan küçük bir detay, revize etmek fiilinin gözden geçirmek ya da kontrol etmekten öte bir hareket anlamı içerdiğini de fark etmek kaçınılmazdır.
Bu açıdan ele alıp revize kelimesinin manasını biraz daha anlaşılır biçimde çevirirsek “Yeniden gözden geçirip düzeltme” olduğunu görebiliriz.
Aslında sadece kuruluşlar değil, tüm hayat kendi içerisinde sürekli “revize de demek” göstermektedir. Her şey her an sürekli döngüsel olarak revizyona uğramakta ve değişmektedir.
Bu revizyon tümüyle bir zaman damgası içermektedir. Zamanı olmayan bir yenileme davranışı yenilme yani revizyon değil “geliştiriyor olma” durumudur. Bununla birlikte geliştirme süreçleri uzadığında bu nedenle beta sürümleri yayınlanmaya devam etmektedir.
ISO kalite yönetim sistemlerinin revizyonlarına bakıldığında neredeyse ortalama beş (5) yılda bir yönetim sistem standartlarının revize edildiğini görebiliriz.
Revize ne demek hakkında biraz daha konumuz ile ilişkilendirmeye çalışırsak, zaten yayında olan bir dokümanı, süreci, yol yöntem veya sorumlulukları değişen ihtiyaç şartlarına göre tekrar gözden geçirip iyileştirmek amacıyla yapılan tüm küçük veya büyük değişikliklere revize etmek denir.
Revizyon Nedir?
Revizyon ile daha genel jenerik bir tanımdır. “Şu dokümanı revize etmenin zamanı geldi” cümlesiyle, son revizyonumuz hazır cümlesi arasındaki farkı fark edebildiyseniz revizyon nedir, revize etmek ile arasında anlam farkı neden kaynaklanıyor anlaşılmıştır sanıyorum.
Kabinede revizyona gidildi; Kabineyi revize etmek gerekiyor, ifadeleri arasında ki farkta aynı ince detaya işaret etmektedir.
Revize etme sürekli faydalı bir süreçtir. Ancak bilinçsiz olarak yapılırsa bu durumda bir hatayı düzeltmek anlamına da gelebileceğinden revize etme süreci planlanarak uygulanmalıdır. Bu nedenle ISO 9001:2015 ‘in son revizyonunda değişiklik yönetimi anlayışı getirilmiştir.
Revizyon hemen her şey var olduğu döngü sürdüğü sürece gerekli olan ve ihtiyaç duyulan bir zorunluluktur.
Bu tek seferde nokta atışı yaparak revize etmek ne demek sadece kalite yönetim temsilcisinin değil tüm kuruluşun anlamasının sağlanması amaçlanmıştır.