Prosedür Nasıl Yazılır Nasıl Hazırlanır?
PROSEDÜR Kalite dökümanları içerisinde yer alan ve ait olduğu her proses için hazırlanmış o proses’in tüm işleyiş ve bağlı dokümanlarını, girdi ve çıktılarını detaylıca açıklayan iso kalite belgesi dokümanlarıdır.
Yukarıda örnek bir ISO 9001 Prosedür örneği gösterilmektedir. Sağ üst köşede yer alan Doküman Kodu alanına, benzer dokümanları listelediğiniz ilgili Doküman Listesinde verdiğiniz özel doküman numarası yazılır. Her prosedürün genellikle sağ üst kısmında ve sayfanın en altında yer alan Yürürlük Tarihi alanına sizin prosedürü hazırladıktan sonra uygulamaya geçtiğiniz tarihi yazılır. Sayfa alanı na hazırlanan dokümanın toplam kaç sayfa olduğu ve sayfa numarası yazılmalıdır. Revizyon Numarası, hazırladığınız prosedür de daha sonra; yaptığınız değişikliği kayıt etmeniz gereken Revizyon Takip Listesin de vereceğiniz Revizyon Numarası yer alacaktır. 1 Numaralı alana ilgili dokümanın ait olduğu firmayı gösteren Firma Logosu veya firma kısa ünvanı eklenmelidir. 2 Numara ile gösterilen kısımda Bu Prosedürün AMACının ne olduğu, hangi proses için hazırlandığı detaylı ve anlaşılır olacak şekilde tarif edilmelidir.
Prosedür Nasıl Yazılır?
3 Numara ile gösterilen UYGULAMALAR alanı prosedürümüzün ana içeriğinin yazıldığı bölümdür. Burada madde madde o prosedürün amaç kısmında tanımladığımız bilgiye paralel olarak ilgili prosesin tüm aşamaları ve şartları yazılır. Eğer bu örnek bir Üretim Prosedürü olsaydı bu durumda bu alanda üretimin nasıl yapıldığı, sorumlularının kimler olduğu, üretimi meydana getiren diğer parçalar (depolama, taşıma, kalite kontrol gibi) ve üretimin bağlı olduğu satın alma ve satış gibi üretime girdi ve üretimin sağladığı çıktıları açıklayan bilgilerin olması gerekirdi. Daha basit bir tanımla belirtmek gerekirse, üretimin tam olarak nasıl yapıldığını okuyan her çalışanın anlayacağı bir dille detaylı, madde madde anlatılması şeklinde açıklayabiliriz. Ayrıca PROSEDÜRler hazırlanırken bir işin tanımladığımız satırda mutlaka o işe ait hazırlanmışl ve kullanılmakta olan doküman numaraları da yazılmalıdır. Böylece ilgili prosedür içerisinde kullanılmakta olan tüm diğer bağlı dokümanlarda prosedür içerisinde açıklanmış olacaktır.