ADL Uluslararası Belgelendirme ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi
  • ADL Uluslararası Belgelendirme ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi
  • 0541 678 36 19 - 0546 678 36 19
  • info@adlbelge.com
iso anlami açilimi kısaca nedir
CE Belgesi [medikal] Nedir Nasıl Alınır?  
ISO 13485 Sertifikası Nedir Nasıl Alınır?  
ISO 27001 Belgesi Nedir Nasıl Alınır?  
ISO 45001 Belgesi Nedir Nasıl Alınır?  

ISO Nedir?

ISO nedir; kısaca kelime anlamı "International Organization for Standardization" İngilizce cümlesinde yer alan "Uluslararası Standartlar Organizasyonu" anlamına gelmektedir. İngilizce ifadenin ilk harflerinden kısaltılmış kısaca ISO olarak kullanılmaktadır. Ancak her ülkenin ana dilinde "Uluslararası Standartlar Organizasyonu" farklı kısaltmalara neden olacağından, Latince "isos", eşitliği ve düzeni ifade eden kelime ISO olarak benimsenmiştir. Her ne kadar kolay akılda kalabilmesi amacıyla İngilizce anlamının ilk harfleri olarak tanımlanıyor olsa dahi gerçekte ISO, Latince kökenli bir kelimedir.

Daha anlaşılır ifadeyle iso demek, standartlar için kurulmuş üye ülkelerin temsilcilerinden meydana gelen bir uluslararası kamu örgütü, organizasyonu demektir.

ISO 2 Nisan 2020 tarihi itibariyle toplam 164 üye ülkenin katılıma sahiptir. Her ülkenin standard kurumu (Türkiye için TSE) ülke bazında iso da ülkelerini temsil ederler. Güncel iso üyesi ülkelerin listelerine iso.org members başlığından ulaşabilirsiniz.

Güncel ISO Üyesi Ülkeler

Güncel ISO Üyesi 164 Ülke;

Afghanistan, Albania, Algeria, Angola, Antigua and Barbuda, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Azerbaijan, Bahamas, Bahrain, Bangladesh, Barbados, Belarus, Belgium, Belize, Benin, Bhutan, Bolivia Plurinational State of, Bosnia and Herzegovina, Botswana, Brazil, Brunei Darussalam, Bulgaria, Burkina Faso, Burundi, Cambodia, Cameroon, Canada, Chile, China, Colombia, Congo The Democratic Republic of the, Costa Rica, Côte d'Ivoire, Croatia, Cuba, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Dominica, Dominican Republic, Ecuador, Egypt, El Salvador, Eritrea, Estonia, Eswatini, Ethiopia, Fiji, Finland, France, Gabon, Gambia, Georgia, Germany, Ghana, Greece, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Hong Kong, Hungary, Iceland, India, Indonesia, Iran Islamic Republic of, Iraq, Ireland, Israel, Italy, Jamaica, Japan, Jordan, Kazakhstan, Kenya, Korea Democratic People's Republic of, Korea Republic of, Kuwait, Kyrgyzstan, Lao People's Democratic Republic, Latvia, Lebanon, Lithuania, Luxembourg, Macao, Madagascar, Malawi, Malaysia, Mali, Malta, Mauritania, Mauritius, Mexico, Moldova Republic of, Mongolia, Montenegro, Morocco, Mozambique, Myanmar, Namibia, Nepal, Netherlands, New Zealand, Nicaragua, Niger, Nigeria, North Macedonia, Norway, Oman, Pakistan, Palestine State of, Panama, Papua New Guinea, Paraguay, Peru, Philippines, Poland, Portugal, Qatar, Romania, Russian Federation, Rwanda, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Sao Tome and Principe, Saudi Arabia, Senegal, Serbia, Seychelles, Sierra Leone, Singapore, Slovakia, Slovenia, South Africa, Spain, Sri Lanka, Sudan, Suriname, Sweden, Switzerland, Syrian Arab Republic, Tajikistan, Tanzania United Republic of, Thailand, Togo, Trinidad and Tobago, Tunisia, Turkey, Turkmenistan, Uganda, Ukraine, United Arab Emirates, United Kingdom, United States, Uruguay, Uzbekistan, Vanuatu, Viet Nam, Zambia ve Zimbabwe 'dir.

ISO standardları hazırlanırken (örneğin iso 9001:2015 için (EN ISO 9001: 2015), ISO/TC 176 “Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence” teknik komitesi tarafından hazırlanmıştır ifadesi ilgili standartın giriş kısmında yer almaktadır) standard komitesi kurulmaktadır. Bu komiteler CEN ve CENELEC adı altında faaliyet göstermekte olan organizasyonlardır.

ISO 9001 standartının girşinde "Avrupa Komisyonu ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği tarafından CEN’e verilen bir talimat ile hazırlanmıştır" ve AB Direktifinin temel gereklerini desteklemektedir; ifadesi yer almaktadır.

Bu sonuçlardan görüldüğü üzere ISO ana bir organizasyon olup standardları hazırlayan alt teknik komite ve bağlı kurumları bulunmaktadır.

Tüm yayınlanan iso standartları bu sayfada açıklamaya çalıştığımız ISO organizasyonunun kontrolüyle hazırlanmaktadır.

WhatsApp