ADL Uluslararası Belgelendirme ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi
  • ADL Uluslararası Belgelendirme ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi
  • 0541 678 36 19 - 0546 678 36 19
  • info@adlbelge.com
Aşama 1 ve Aşama 2 denetimi nedir farkları nelerdir?
CE Belgesi [medikal] Nedir Nasıl Alınır?  
ISO 13485 Sertifikası Nedir Nasıl Alınır?  
ISO 27001 Belgesi Nedir Nasıl Alınır?  
ISO 45001 Belgesi Nedir Nasıl Alınır?  

Aşama 1 ve Aşama 2 Denetimleri Arasındaki Fark Nedir?

Aşama 1 ve Aşama 2 Denetimi

Sertifika denetimi, belgelendirme sürecine girmeye karar verdikten sonra kuruluşunuz için ilk adımdır. Sahip olmak istediğiniz yönetim sisteminizin belirli bir standardın (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, vb.) gereklerini karşılayıp karşılamadığını denetlemek amacıyla bir "Akredite Belgelendirme Kuruluşu" baş denetçileri aracılığıyla kuruluşunuzda iki aşamalı denetim gerçekleştirilmektedir.

Sertifikasyon denetimi iki aşamada tamamlanır: Aşama 1 ve Aşama 2. Her iki denetim pek çok yönden farklılık gösterir: amaçları, süresi, gözden geçirilen bilgiler ve hatta bazen denetlenen adresler. Bu nedenle Aşama 1 ve Aşama 2 denetimleri arasındaki farkı ve sertifikasyon kuruluşu seçiminizin belge alım sürecinizdeki etkisini anlamak önemlidir.

1. Aşama denetiminin amacı, bir kuruluşun 2. Aşama sertifikasyon denetimine hazır olup olmadığını belirlemektir. Aşama 1 denetimi sırasında, belgelendirme firmasının baş denetçisi yönetim sisteminizle ilgili dokümanlarınızı inceleyecek, kuruluşunuza özgü koşullarınızı değerlendirecek ve personel ile görüşecektir.

Denetçi, hedeflerin ve kilit performans göstergelerinin ya da önemli yönlerin yerinde ve anlaşıldığını görmeye çalışacaktır. Yönetim sisteminin kapsamını gözden geçirecek, süreçleriniz ve operasyonlarınız, kullanılan ekipman, kurulmuş olan kontrol noktaları ile geçerli yasal veya düzeltici (ve iyileştirici) faaliyetleriniz hakkında bilgi edineceklerdir. İç denetimler ve yönetim gözden geçirme kayıtları, bunların planlandığından ve gerçekleştirildiğinden emin olmak için değerlendirilecek ve kuruluşunuzun Aşama 2 Sertifikasyon denetimine hazır olup olmadığını belirlemek için yönetim sisteminizin genel uygulamaları değerlendirilecektir.

Sertifikasyon Kuruluşunuz, denetimin bir sonraki aşaması için kaynakların tahsisi ve ayrıntılarının gözden geçirilmesi de dahil olmak üzere Aşama 2 denetim planlamasını tamamlamak için Aşama 1 Denetimini kullanacaktır. Kuruluşunuza, hazır olup olmadığınızı özetleyecek ve Aşama 2 Denetimi sırasında uygunsuzluk olarak sınıflandırılabilecek tüm uygunsuzlukları belirleyecek sonuçlar size rapor olarak düzenlenerek verilecektir.

Aşama 1 denetimi, duruma göre 1 ya da 2 gün süresince devam edebilir. Birden fazla adresi (merkez, şube, fabrika gibi) bulunan kuruluşlar için denetimler genellikle firmanızın merkez adresinizde gerçekleştirilir.

Aşama 2 denetimi, kuruluşunuzun yönetim sistemlerinin uygulanmasını ve etkinliğini değerlendirir. Aşama 2 denetimi sırasında, Sertifika kuruluşunuz ilgili standardın gereksinimlerine uygunluk derecesini belirleyecek ve sertifikanın verilmeden önce kuruluşunuzun düzeltmesi gereken herhangi bir uygunsuzluğu veya olası potansiyel uygunsuzlukları size rapor edecektir. 2. Aşama denetimi başarılı olursa, kuruluşunuzun sertifikasyonu tamamlanmış olacaktır.

Aşama 2 Denetimi Neleri İçerir?

  • Yönetim sisteminizin standardın tüm gereklerine uygunluğunu kanıtlayan tüm ilgili dokümante edilmiş bilgiler;
  • Performans izleme, ölçme ve değerlendirmelerine bakarak temel performans hedefleri ve bu hedeflere ait kayıtların incelenmesi;
  • Kuruluşunuzun politikaları, iç denetimlerin değerlendirilmesi, yönetimin gözden geçirilmesi ve yönetim sorumluluğu kayıtlarının kontrol edilmesi;
  • Operasyonel kontrole ve bunları planlandığı gibi gerçekleştirme yeteneğiyle ilgili tüm ilgili süreçlerin incelenmesi.

Aşama 2 denetiminin süresi ilgili iaf zorunlu belgelerine göre belirlenir. Kuruluşun büyüklüğüne ve karmaşıklığına bağlı olarak, bu denetim 1 ila birden fazla gün arasında değişebilir.

Sertifikasyon sürecinden geçen her kuruluş, denetimler yapılmadan önce ortaya çıkabilecek soruları netleştirmek için sertifikasyon kuruluşlarıyla açık ve net bir iletişim kurmalıdır.

Şirketinizi uluslararası kabul görmüş ve güvenilir bir iso belgesine sahip olması, müşteri memnuniyetini ve beklentilerini her şeyden önce tuttuğunuzu gösterir. Artan verimlilik ve azaltılmış risk önlemleriyle karlılığınıza gerçek değer katar. Sertifikasyon uzun bir süreç olabilir ve yıllar boyunca sertifikasyon kuruluşunuz ve denetçiniz ile yakın bir şekilde çalışacağınızı düşünerek doğru bir seçim yapmanız önemlidir.

AdlBelge bu amaçla danışmanlık, destek, eğitim ve belgelendirme süreçlerinizi tek elden organize ederek işletmenize kolaylık sağlamayı hedeflemektedir.

WhatsApp